Добре дошли в комуникационния център на Програма КОСМОС. Вие сте избрани да се включите в мисия, която ще свърже съзнанието ви с членове на Програма КОСМОС, намиращи се на космическа станция Eden. Това е секретна изследователска станция в дълбокия космос, изследваща портал към друга вселена.

Преди няколко дни изгубихме връзка с изследователския екипаж, който трябваше да застъпи на смяна. Всеки от членовете разполага с имплантиран невроинтерфейс, който наред с други неща следи и жизнените им показатели. Знаем, че всички членове на екипажа са все още живи, в добра физическа кондиция и се намират на станцията, но нямаме връзка с тях.

Този комуникационен център, в който се намирате, е част от експериментална програма, която позволява дистанционното поемане на контрол над съзнанието на всеки член на Програма КОСМОС. Без да влизаме в излишни технически детайли, важното е да знаете, че всеки от вас ще бъде свързан с един от членовете на екипажа на станцията, за да поеме пълен контрол над съзнанието му. За вас усещането ще бъде все едно съзнанието ви е пренесено в тялото на аватар. Връзката продължава точно 1 час, след което се разпада. Това е времето, с което ще разполагате.

Всички данни за дейността на предишните смени, както и екипажът от предишната смяна, също изчезнаха безследно, така че информацията, с която разполагаме за това как оперира станцията и какъв е текущият статус на изследователската програма, е оскъдна.

Вашата задача е да установите какво се е случило и да разрешите създалата се ситуация. Ще бъдете в постоянна връзка помежду си, докато трае вашата мисия, а ние от командния център ще ви чуваме и ще можем също да се свържем с вас по всяко време. Нашият екип от техници ще използва установената връзка с екипажа на станцията, за да се опита да възстанови каквото е възможно от загубените данни. Ако изпитате затруднения, ще се постараем да ви помогнем, използвайки информацията, която успеем да възстановим.

Няколко технически детайла:

Първо, докато сте свързани със своя аватар, вие физически ще останете седнали и обезопасени на своето място в комуникационната зала. Ако по някаква причина изпитате нужда да прекратите участието си, да свалите устройствата за виртуална реалност или да напуснете мястото си - НЕ го правете самостоятелно. Напомням, че в командния център ви чуваме постоянно - поискайте асистенция и изчакайте да я получите.

Второ - каквото виждат вашите аватари, това виждате и вие. Ако искате да погледнете в дадена посока, завъртете се без да ставате от мястото си. В никаква част от мисията няма да ви се наложи да ходите. Вашите аватари са или седнали или са в безтегловност и когато са в безтегловност ще можете да се придвижвате протягайки и двете си ръце едновременно напред с изправени длани. Колкото по-далеч са ръцете ви от лицето, толкова по-бързо се придвижвате в пространството. По време на придвижването, докато сте в безтегловност, е възможно да изпитате симптоми на морска болест. Ако някой от вас прецени, че не може да продължи, нека ясно го каже - операторът ще реагира и ще асистира веднага. Останалите от екипажа ще могат да продължат мисията си, дори и някой от членовете да се наложи да я прекъсне.

Трето - ще виждате и управлявате ръцете на своите аватари без контролери, като просто ги поставяте пред лицето си - така че да са видими за вас. Сензорите е възможно да се объркат, ако кръстосате ръцете си - в такъв случай ги свалете (така че да не ги виждате) и отново ги вдигнете - това ще реши проблема.

В никакъв случай и по никакъв повод няма да ви се наложи да се изправяте - не го правете.

На добър час, разчитаме на вас!